Tento server je formálně zasvěcen především fantasy. Zjišťoval jsem tedy, co to ta fantasy je. Především jsem se dočetl, že definic je spousta. Taková informace člověka potěší a povzbudí.
Vybral si proto několik vět z české Wikipedie. Každý tento zdroj zná, spousta lidí na tento zdroj odkazuje a působí to vědečtěji: "Základním kamenem fantasy bývá magie. Tvoří část nadpřirozena fantasy, ať jde skutečně o magii (tedy něco proti zákonům naší fyziky), o vyspělou technologii (o které třeba jen čtenář ví, že je technologií) nebo jen o triky, které působí na okolí jako magie." Takže zjednodušuji: fantasy jako magie.
A nyní si prosím vzpomeňme na jedno ze základních děl o magii, na Jitro kouzelníků. Ne, není to vědecké dílo, není to příručka alchymisty, není to populárně naučný průvodce. A není to nic systematického. Vzpomínáte na tu definici nekonečna starého jesuity? .... Kdyby země byla z mědi a každých tisíc let se jí letmo křídlem dotkla vlaštovka, tak nekonečno uplyne, až vlaštovka celou zemi setře. Tak na mne Jitro kouzelníků působí.
A samozřejmě - nejedná se ani o magii tak, jak si ji každý běžně představí. Pauwels to nazývá fantastickým realismem. Kromě mnoha jiných významů, např. pokusu o realistický pohled na tajné společnosti, rituály a činnost alchymistů, to také znamená, že v magickém světě žijeme, jen je třeba se dívat. Není třeba tvořit umělé světy, není třeba hledat elfy, víly či draky. Stačí natáhnout ruku. Celá kniha je výzvou, řevem - dívejte se!!
Autoři jsou mně sympatičtí ještě jedním. Náš svět je antropocentrický, to jste si jistě všimli. Vše poměřujeme sami sebou, vše chápeme tak, že to je zde kvůli nám a pro nás ... Když se hádají evolucionisté s kreacionisty, tak de facto jde jen o to, jakým způsobem vznikl člověk. Nikdo, nebo téměř nikdo se nezabývá tím, co bude dál. Prostě vznikl člověk a je hotovo. A přitom právě evolucionisté by měli nad tím uvažovat, vždyť to mají v logice svého učení ... Každý živáček byl překonán nějakým dalším, proč ne člověk?
No a autoři právě nad tím uvažují. Mají v zásadě dvě hypotézy. a) příštím bude nadčlověk, tvor podobný člověku, ovšem překonávající jej především po intelektuální stránce b) příštím bude něco jiného; dobře a logicky se jeví stuktura a systém tvořený lidmi, mající však vyšší schopnosti než jednotlivci, kteří jej tvoří .... prostě přeměna kvantity v kvalitu; zárodkem může být např. informační společnost
A uvažují dále. Přechod druhu v další druh se nikdy nevyvíjel skokem, vždy k němu docházelo v čase, pozvolna. Proč tedy nepřijmout další hypotézu, že nadčlověk či jeho první formy již chodí mezi námi? Že není vidět ani on ani výsledky jeho činnosti? Proč by to dělal? Je moudřejší a ví, že by skončil v zoo, blázinci nebo jako objekt vojenského výzkumu. A navíc - víme určitě, že není nic vidět?
Možná by bylo vhodné přehodnotit pohled na magii. Možná by bylo vhodné se zamyslet, zda něco z toho, co je magické a fantastické, není spíš pouze nepochopené. Nemám-li schopnost porozumět, neporozumím. Neposlouchám-li, neuslyším. Nedívám-li se, neuvidím.
Většina lidí, které znám, zcela jistě mezi Vyvolené nepatří. U jiných si nejsem jist. Ale mohu si být jist?
Dívejte se!
(P.S.: Dejme svému morčeti přečíst Odysseu, nebo mu ji přečtěme sami, uložme mu něco derivovat, vyprat ponožky nebo s ním diskutujme o Linného soustavě. Snad nám ten dobrý pocit ještě nějakou dobu vydrží.)
Správce zakázal anonymní příspěvky.
Re:Dívejme se!
Date: 28/03/2007 20:35
By: Mythos
Status: Uživatel
Grafoman :)
Magie a fantasy jdou ruku v ruce, ale přec jsou od sebe tak trochu odcizeny. Fantasy je svět, kde vládne nejen magie, ale i tvorové a věci, které by v tomto světě nikdo nepochopil. Magii smrtelníci ještě chápou, někteří se jí zabívají, někteří ji zkoumají a někteří jsou jí prokletí. Ale fantasy je přeci něco, co má málokterý člověk ve svém nitru. A někteří dokáží vstupovat za portál do světů, kde vládne vše čemu lze říkat Fantasy. Tělo zůstane v tomto světě a duše je v druhém. Komu z vás se tohle podařilo, nebo spíše - umíte to ? Pokoušet se logicky rozebírat definici fantasy a magie, bylo by to na hodně dlouho a mnoho smrtelníků by říkalo své přesvědčení. A přitom kdesi v stínu by jen nevěřícně hlavou kroutili bytosti, které vědí své a definice nepotřebují.
Date: 31/03/2007 03:23
By: savarin
Expert
Všichni by měli magii chápat. Ale mnohým se nechce. Ona totiž podstatou magie je jednotvárnost, opakování, odkaz. A to se mnohým nelíbí, považují to za přežitek, nemoderní záležitost.
Magie nemůže být ve své podstatě dynamická a flexibilní, jak po tom dnes každý touží. Její součástí je obřad, symbol, tradice. Prostě když Tě bude Merlin proklínat, tak si nevymyslí zbrusu nové zaklínadlo, ale použije to, co převzal od svého učitele a ten je převzal od svého učitele. Propichování Tvé sošky praktikantem woodoo se také jistě řídí starými pravidly, včetně mumlání a dýmu okolo. A to vynechávám katolickou mši, abych Tě nepopudil ...
Nedávno mně kdosi říkal, že nejel na pohřeb svého blízkého příbuzného, protože je mu pohřeb nepříjemný. Zaskočilo mě to. Potom jsem si uvědomil, že mně to říkalo více lidí a dodávali, že je jim nepříjemný pohled na mrtvého člověka. Je to symbol doby. Lidé se vyhýbají jednomu z nejstarších rituálů, které lidstvo zná. Je to magické hned z několika pohledů. Symbolické rozloučení s blízkou osobou, spojení s předky, setkání s okruhem osob pokrevně spřízněných, které bývá jednak smutné, jednak optimistické - jsme tu a budeme spolu. Čas, trvání, konec, rod, krev.
Není to magie, o které jsem psal, ale je to magie. A dokonce velmi blízká té z fantasy. (Nemůže být fantasy pro někoho útěkem před touto skutečnou magií?)
Date: 02/04/2007 04:37
Expert
Měl jsem v základní škole spolužáka, který nad námi vynikal v matematice a fyzice. Ne, vynikal je špatné slovo. Znáte povídku "Nepravý strýček"? Autora jsem už zapomněl. Ve velkém domě žije spousta příbuzných. Ale jen děti vědí, že mezi dospělými je Zvíře, On, živící se krvavým masem. Dospělí to nepoznají, berou ho za svého, už jsou příliš v zajetí konvencí a svého světa. Ale děti vědí své ....
Nevím, zda by toho spolužáka odhalily nějaké testy. Spíš ne. Pro učitele byl normální žák, počty mu šly, fyzika taky, problémy neměl. Možná si ho mohli všimnout ve fyzice - tam se to projevovalo tak, že nosil do školy neustále nové a nové vynálezy, stroje, strojky a jiné bazmeky. No ale takových je víc.
V matematice ho učitelé nudili a látka šla kolem. Myslel jinak, on to věděl a my to věděli taky. Vymýšlel si svoji matematiku, svůj systém, zkoušel nám to vysvětlit, ale to mohl jako svatý František raději vykládat ptáčkům. Jednou mně to ukazoval, maloval na papíře cosi, co rozhodně nebyla čísla, ani grafy, ani množiny ... Když se nad tím zamyslím dnes, tak ve vzpomínkách to možná připomíná fraktály, ovšem mixované ještě něčím jiným. Ke svým přednáškám nás lákal cirkusovými čísly. Na záchodě o přestávce dělal představení. Už je to dávno, ale vzpomínám si na jeho souboje s kalkulačkou. Normální, ne vědecká, moc funkcí na ní nebylo. Pokud šlo zjistit, zda je rychlejší, byl rychlejší. Ovšem při mnoha cifrách už to nezjistíte, výsledek se nedá tak rychle vyslovit. Takže jsme si něco předem vynásobili, vydělili, odmocnili a pak se zeptali na výsledek. Vždy ho okamžitě řekl, i když těch cifer byl plný číselník. To zaujalo každého. I repetenty.
Brali jsme všichni za samozřejmé, že z něho bude vědec, dostane Nobelovu cenu a bude slavný. Dost nás překvapilo, že šel na elektroprůmyslovku. Na dlouhá léta jsem ho ztratil z očí. Pak se jednoho dne dívám na televizi, na ten pořad, kde moderátor ukazuje soutěžícím předměty a oni mají uhádnout, o co se jedná. A slyším, že jeden z těch podivných předmětů - zouvák na holínky - vynalezl muž stejného jména jako můj spolužák.
Nevěřil jsem vlastním očím. Ne teorie všehomíra, ale zouvák na holínky!!
Zanedlouho bylo setkání třídy po letech. Byl tam. Přiznal se mi, že skutečně ten zouvák vymyslel. A nejen to. Řekl, že celá ta léta byl vojákem z povolání. Lampasák? Guma? Proboha proč? Řekl, že nějak musel uživit ženu a děti. Vždyť jsi mohl dělat něco úplně jiného. Proč jsi nešel na Matfyz nebo na ČVUT? Neženil ses hned po škole. Jen mlčel.
Jsem sice už dospělý, ale nevěřím mu. Nevěřím, nevěřím.
Date: 31/05/2007 02:12
Expert
Podnět 1. Všiml jsem si toho při rozhovoru s jedním taxíkářem. Vůbec doporučuji hovořit s taxíkáři. Jezdím s nimi často a hodně se od nich dozvím. Nejen drby z podsvětí ale i hodně o poesii života. Tenhle dobrý muž mně řekl, hrdě, že se pětkrát denně sprchuje, protože nechce smrdět. Ne, v žádném případě nesmrděl.
Podnět 2. Dva moji známí maji hotýlek, jeden v Jizerských horách, druhý na Šumavě. Oba nezávisle na sobě mně vyprávěli historku z poslední doby, velmi podobnou. Přijela k nim skupina mladých lidí, kteří chtěli u nich bydlet a vyrážet do hor na několikadenní výlety. Z prvního výletu se však nevrátili po třech dnech, ale hned druhý den. Zjistili totiž, že deodoranty, které s sebou nesli, nefungují, jak by měly, a oni jsou cítit potem! Na žádný výlet už nešli.
Podnět 3. Kdysi jsem měl velmi dobrou přítelkyni ze severní Afriky. Byla to Berberka pocházející někde z pohoří Atlas. Byla nadšená zejména tím, kolik je u nás vody. Říkala také s trochu smutnou nadsázkou, že z vody, kterou jeden člověk u nás použije na koupání denně, by u nich byla živa vesnice několik dnů. Jednou jsem však našel v novinách článek o nějaké americké herečce, která si kvůli lepší pleti nechává letecky dovážet vodu ve formě ledu z And, plus nevímco o jejích parfémech, atd. Přečetl jsem jí ho. Asi došlo k nějakému zkratu. Když to přeložím, odmocním, upravím a zcenzuruji, tak řekla, že ta ženština jí není sympatická, že ani její intelektuální utlumenost jí neomlouvá v takovém plýtvání, že kdyby náhodou došlo k tomu, že by ji někde potkala, tak by potřebovala už jen omyvače mrtvol. ------------------------------------------------------------------------ Takže abychom to zjednodušili. Byla tu magie se svými mycími obřady, posvátnými řekami, kouzelnými studánkami. Ona i ta chůze v ranní rose má něco do sebe, nemluvě o zpívání v dešti.
Pak tu byla a je ryze praktická stránka věci, hygienická, zdravotní, estetická. Znáte to - čistota půl zdraví. Dobrá mysl půl zdraví. Tedy: zdraví = čistota + dobrá mysl. A nemusíte šest roků dřít na medicíně.
Je asi celkem jedno, zda to omývání a potírání se vonnými mastmi a vodičkami původně vzniklo z důvodů rituálních nebo hygienických nebo pro zakrytí prachů. Prostě to vzniklo, naši předci to dělali, a abych citoval Bibli - bylo to dobré. A asi to je dobré. Doporučují všichni vědci, snad ani duchovní nejsou proti.
Existuje ovšem míra ve věcech a zdravý rozum (?). Každý náš předek věděl, že je nutno nejen se mýt a patlat, ale občas i pracovat, pohybovat se, a to i rychleji než rozvážně, prostě že tělo se i potí, ne vždy voní, a že je to NORMÁLNÍ. A že totéž se týká i těla druhých lidí.
Víme to ale ještě i my? Vím, že existují i duševní úchylky projevující se chorobným neustálým mytím. Jak je to s duševním zdravím naší civilizace? Nesnažíme se popřít, že existuje příroda, a pokud snad někde vykoukne, že jsme její součástí? Nestáváme se poněkud paranoidními? Vše, co není náš výtvor, je pro nás nebezpečné.
A vytváříme mycí rituály, doplněné rituály natíracími, vtíracími, roztíracími, rozpouštěcími, napařovacími, a tisíci dalšími. Ano - člověk voní. Kdo nevoní, bude vyvržen. On to vlastně ani není člověk. Každé zvíře je nebezpečné, s výjimkou mého zvířete. Příroda je nebezpečná, s výjimkou mé zahrádky. Bakterie jsou nebezpečné; až vyhladím veškeré bakterie, bude na světě pro mne a mé dítě bezpečno.
Naše mantra zní - budeme-li se hodně mýt, budeme se dobře mít.
Že to není zrovna moc ezoterické, o ponoru do metafyziky ani nemluvě? Buďme prosím realističtí. Magie se nám zdemokratizovala, je přístupná širokým masám.
Velcí mágové jsou k dostání o přestávce přenosu každého většího fotbalového zápasu.
Date: 05/06/2007 20:59
By: Mythos
Grafoman :)
tak to se tam jednou vypravím, udělá msi takový výlet po antikvariátech Ale jak říkáš, to je na hodiny a hodiny a hodiny