Hrad
 X - HRAD : Hlavní síň arrow Fórum
Hlavní menu
Hlavní síň
Odkazy
Hledat
Fórum
Mapa Hradu
Knihovna
V knihovně
Próza
Recenze
Poklady Hradu
Poezie
Esoterika
Hudební salónek
V hudebním salónku
Recenze
Zbrojírna
Ve zbrojírně
Japonsko
Evropa
Kovárna
Vše
Věštírna
Ve věštírně
Měsíc
Astrologie
Soutěž
Hradní kuchyně
V kuchyni
Recepty
Dubový Háj
V dubovém Háji
Háj balad a povídek
Kruh z dubů
Poezie z kapradí
Citát
Jenom dvě věci na světě jsou nekonečné. Vesmír a lidská hloupost... Ovšem - tím vesmírem si nejsem docela jistý...

Albert Einstein

Nejnovější příspěvky ve fóru
Předpověď počasí ČR
Pedpov pro R ztra Pedpov pro R pozt

Hradní diskuzní fóra

Domůodpovědětpod seboupomoc
Andrej Rublev
Date: 30/03/2007 04:37 By: savarin Status: Uživatel  
Expert

graphgraph

Před mnoha lety mě moji přátelé malíři používali jako etalon pro hodnocení svých obrazů. Etalon průměrného občana, nezasaženého teorií výtvarného ani jiného umění, neschopného srovnání čí teoretického tlachu.
Byl jsem mocen
- poznat, zda je obraz obrácen správnou stranou ke stěně,
- občas poznat, zda je obraz pověšen správnou stranou ke stropu, a
- říci, zda se mně líbí či nelíbí, ovšem nikoliv již proč.

To stačí, to stačí! Volali malíři a tleskali ručičkami.

Na stejné úrovni jsem schopen hovořit o filmu Andrej Rublev od Tarkovského. Rozebírat jej mohou kunsthistorici a uměnovědci, ovšem pro ně se filmy netočí, že.
------------------------------------------------------------------------

K tomuto filmu se váží mnohé legendy. Je pravda, že o něm Bergman prohlásil, že je to nejlepší film všech dob? Je pravda, že se po společně projekci Kurosawa Tarkovskému veřejně hluboce uklonil?
Nevím. Rozhodně se ale hluboce klaním já, i když je to Tarkovskému jedno.

Časově je děj filmu lokalizován do ruského středověku.
Pokud byste se na film chystali, smiřte se předem s tím, že v něm neuvidíte hrdinské souboje ani krásné prince a princezny. Žádní rytíři kulatých stolů.
Naopak se smiřte s tím, že uvidíte spoustu mužiků a mnichů, do šlechtického života nahlédnete jen letmo. Budete muset utlumit své antiklerikální přesvědčení, protože hlavní hrdina je mnich, maluje ikony a malby po kostelech, hodně se hovoří o Bohu a cituje se Bible. Pokud je ve filmu bitva, nejedná se o souboj myslí a ušlechtilých bojovníků, ale o sprosté vraždění.
Film je, až na asi deseti minutovou sekvenci, černobílý. A je dlouhý, dlouhý.
Takže vybírejte s rozvahou.

Celkový (formální) dojem mohu vyjádřit snadno. Černobílý obraz je pro
tento druh filmů nejpůsobivější, to víme už od Vláčila. Škálou šedí a jejich kontrasty se dá vyjádřit víc nez řvavými barvami. Originální mono zvuková stopa mně zcela vyhovovala.
Nejsem jako Paganini, abych poznal, která z druhých viol zahrála špatně dvoučárkované cé (© R. Chandler), proto mohu směle říci, že zvuk s obrazem byl sladěn DOKONALE. Punktum.

Film je rozdělen do několika kapitol, každá má svůj název a datum, od roku 1400 dále. Spojeny jsou osobou malíře a mnicha Andreje Rubleva, který v některých kapitolách hraje hlavní roli, v jiných jen epizodní.

Malý kníže, který si pozval Tatary, aby s nimi dobyl Vladimir, sídlo svého bratra, diskutuje s tatarským chánem, sedícím na koni před oltářem kostela, o absurditách křesťanského dogmatu, v chrámu leží mrtví Rusové, se střechy jsou rvány zlaté plechy, jsou mučeni mniši, a Vy vidíte, že kníže si uvědomuje, že překročil hranici a není pro něho návratu ...

Oči pohanky, která hovoří za noci slavností jara s křesťanským mnichem.
Rozhovory Andreje Rubleva s malířem Feofanem řečeným Řek.
Oči malého chlapce, který velí desítkám mužů zhotovujících zvon pro chrám.
Hořící kráva.
Tatar přemlouvá slabomyslnou ženu, aby se stala jeho manželkou, neboť u Tatara se má ruská žena dobře.
Rozhovory Andreje s přítelem o Bohu, dobru a zlu.

To jsou některé obrazy, které se mně vybaví. Některé, jmenovat všechny nemá cenu.
Aby nevznikl mylný dojem - film Vás nepřehltí obrazy. Film zvolna plyne, lze jej brát také jako vyprávění několika prostých příběhů.
Nejedná se o pompézní divadlo, větší davové scény uvidíte dvě.

Problém s tímto filmem je, že se nejedná pouze o několik příběhů. Ten film toho vypráví víc, přímo i nepřímo. Ovšem, jak víme, každý dobrý příběh není pouze příběh.

Možná, že film má jakýsi konec. Tedy, "jak to dopadlo". Ne všichni jej ovšem chápou stejně. Možná, že má konec otevřený. Nechme to otevřené.

Mne ještě donutil k zamyšlení nad jednou věcí, která asi nebyla záměrem Tarkovského. Myslel jsem, že mám celkem slušný přehled o ruských reáliích. Všiml jsem si ovšem, že film dost narušil moji představu o tom, čemu se říká "mužik". Uvědomil jsem si, že tento pojem znám vlastně jen od Gogola, Čechova či Tolstého a že tento film ukazuje mužiky úplně jinak. Nejsou to ti pokorní neustále se klanící chlapíci v laptích pořád opakující Vaše Vysokoprevaschoditělstvo...
No a samozřejmě jsem neskončil jen u tohoto pojmu ...

Na film se můžete dívat z mnoha úhlů. Je to báseň. Sbírka povídek. Drsné poučení o životě našich předků. Popis jednoho z kořenů ruské povahy. Modlitba.

Nebudu používat slovo "filosofie". Toto nebožátko je dnes spojováno i s pohybem středního útočníka po hřišti nebo plánem jednání zastupitelstva.

Film se mně prostě líbil.

Doporučuji.
Správce zakázal anonymní příspěvky.

Témata Autor Datum
  thread link
Andrej Rublev
savarin 30/03/2007 04:37
  thread link
thread linkthread link Re:Andrej Rublev
Mythos 30/03/2007 18:01
  thread link
thread linkthread linkthread link Re:Andrej Rublev
savarin 02/04/2007 04:45
  thread link
thread linkthread linkthread linkthread link Re:Andrej Rublev
Logrush 04/04/2007 00:06
  thread link
thread linkthread linkthread link Re:Andrej Rublev
Mythos 15/04/2007 19:18
  thread link
thread linkthread linkthread linkthread link Re:Andrej Rublev
havvah 20/04/2007 12:50

Přihlášení
Vstup pro obyvatele HRADU:

Zapomenuté heslo
Sekce

MYSTERY DESIGN SERVICE © 2005, All rights reserved.
Pátek, 30 červenec 2010