ANDREJ LINDE k otázkám alternativních vesmírů a vědomí Možnou odpověď dává kvantová mechanika mnoha světů, vypracovaná Everettem v roce 1957... Pochybuji však, že ji budeme schopni správně pochopit, aniž bychom předtím porozuměli vědomí. Sledujeme vesmír nezúčastněně nebo jej vytváříme? Co se ve skutečnosti rozštěpuje: vesmír, či vědomí? Může vědomí existovat samo o sobě (jako prostorčas bez hmoty), nebo je arénou, ve které se prostorčas a hmota odrážejí? V jakém smyslu si vědomí může vybrat vesmír, v němž žije?
Nemáme tu specialní téma pro výstavy tak to píšu sem.
Co říkáte na výstavu mumifikovaných lidských těl, která právě dorazila do Prahy? Nemám možnost se jít podívat, ale jistě bude poučná i přes odmítání odpůrců. Nevím co by dnes říkali ti, kterým těla patřila, ale veřím, že by se jim dohadování o účelu výstavy nelíbilo.
Také nevím proč se smrtelníci tak bouří a diskutují, ale zřejmě to bude strach ze smrti. Zde je ukázáno že lidské tělo je jen hromada masa, šlach, kostí...a jak je smrtelné. Opět do toho musí kecat církev a jiní chytráci, taky kdo jiný by se ozval aby se zviditelnil že. Aby to brali z té strany že e můžou podívat z čeho se skládáme, na lidskou anatomii a bez omezení vidět pod povrch člověka..... Ale co jiného chtít od smrtelníků že - nechme je ať se bojí
Osobně se na výstavu zajdu podívat. Mě to nervy nedrásá
Správce zakázal anonymní příspěvky.
Re:Výstava
Date: 06/05/2007 13:13
By: Logrush
Status: Správce
Admin
Jak se tak dívám na tu fotku, napadá mě, že obligátní zvolání: "Moje nervy!" teprve dostává ten správný význam ---------------- Logrush - kastelan hradu
Date: 21/05/2007 03:00
By: savarin
Status: Uživatel
Expert
Já z toho mám velmi podivné pocity. Jsem taky smrtelník, a smrti se bojím. Opravdu si nemyslím, že tohle někdo vystavuje proto, aby nevzdělance poučil o anatomii člověka. Je to exhibice.
Prostě nám ta válka chybí. Nevidíme mrtvoly na poli, tak si je vytvoříme virtuální ve hrách a filmu, no a teď se půjdeme podívat na výstavu a bude nám hnusně-příjemně-děsivě. Je to pěkně odtažité, teoretické, nás se to netýká, je to taková zajímavůstka. Zabít králíka? Rybu? Proboha, nesnáším krev!
No a, chápu člověka, co prodá své tělo za prachy na patologii. Něco z toho má a někdo se třeba něco díky němu doví a naučí. Ovšem tohle se mně zdá trochu moc. Nevím, co o tom říká církev, a nemá smysl ji do toho míchat, Mythosi. Ty jako duchovně zaměřený člověk bys měl chápat, že existuje něco jako úcta k předkům. Nebo tady byla nějaká civilizace, která své předky vystavovala jako artefakty?
Requiescat in PACE. To je velmi dobrá zásada.
Date: 27/05/2007 22:49
By: havvah
Senior
Já z toho mám taky nějak divný pocit, je ve mně i zvědavost, ale ta by mne jistě opustila hned, jak bych tam vešla... někde jsem četla reakce lidí, kteří na té výstavě byli a jedna paní se vyjadřovala v tom smyslu, že si tam připadala nepatřičně, jako by jí ti mrtví chtěli říct "co čumíš"... anatomie je jistě moc hezky nakreslená/vyfocená v knihách... kousek od nás, v technickém muzeu v Petřvaldě byla, nebo snad ještě je (a na požádání vám ji prý ukážou) jako jeden z exponátů lidská kůže jakéhosi pána...
Date: 05/06/2007 20:52
By: Mythos
Grafoman :)
Já sem církev nechci míchat, ale ona se míchá do všeho. A to mne patřičně čílí, ať si jsou v těch svých chrámech a nechají lidi být. ale to je jiná kapitola....
Jako duchovně založený člověk se na to dívám takto. O těl ose člověk musí starat až do konce svého života. Je to jediné co na tomto světě má, je to jeho schránka. Ale co se s ním stane po smrti mne opravdu nikterak netrápí. Pokud některý z lidí chce tělo dát vědeckým účelům, dá ho se vým svolením. Pokud by to ovšem bylo proti jeho vůli, může se vzbouřit i jeho duch na onom světě a mstít se .... já bych to taky dělat Pokud ti lidé co jsou z nich exponáty, nedali souhlas a někdo je nabalzamoval a jen tak i s nimi jezdí po světě a dělá si z toho šou, asi příjde do zatracení Prázdnoty, ale to je zase ve tmě....
úctu k předkům vyjadřuje člověk tím, že si váží toho co vykonali, co po nich zůstalo a čím by se měl smrtelník poučit, z jejich chyb a života. Nikoli že budu uctívat mrtvá těla. žil jsem mnoho životů a kdybych měl lpět na jednom z mých tehdejších těl tak se asi zblázním......
Lidé jsou morbidní, přitahuje je smrt, krev, mučení, ubližování..... pohlédněte už jen do středověku. kdo se choditl dívat k popravišti? všichni, skoro celá města nebo vesnice. Kdo vynalezl ty nejdokonalejší stroje a mučidla - smrtelníci..... jen se dělíme na ty hodné a na ty zlé..... a koho to trápí tak ať tam nechodí