Hrad
 X - HRAD :
Hlavní menu
Hlavní síň
Odkazy
Hledat
Fórum
Mapa Hradu
Knihovna
V knihovně
Próza
Recenze
Poklady Hradu
Poezie
Esoterika
Hudební salónek
V hudebním salónku
Recenze
Zbrojírna
Ve zbrojírně
Japonsko
Evropa
Kovárna
Vše
Věštírna
Ve věštírně
Měsíc
Astrologie
Soutěž
Hradní kuchyně
V kuchyni
Recepty
Dubový Háj
V dubovém Háji
Háj balad a povídek
Kruh z dubů
Poezie z kapradí
Citát
Moudrý muž, který si na své moudrosti zakládá, se v ní někdy může utopit.
( japonská moudrost )

Nejnovější příspěvky ve fóru
Předpověď počasí ČR
Pedpov pro R ztra Pedpov pro R pozt

Hradní diskuzní fóra

Domůodpovědětvláknapomoc
Solaris
Date: 07/06/2007 04:49 By: savarin Status: Uživatel  
Expert

graphgraph
Psáno bezprostředně po shlédnutí Solaris od Andreje Tarkovského.

Ano, Solaris je podle románu Stanislava Lema, spisovatele sci-fi.
Ale přesto stojí za shlédnutí. Ona to totiž vlastně žádná sci-fi není.

Zmiňme se o tom, že existují dvě verze. Tu kratší, a horší, natočil Soderbergh, hlavní roli hraje Clooney. Na to, že je to americký film, to není zas tak špatné, to musím objektivně uznat. Ovšem to je zásluha režiséra, nikoliv Clooneyho. Tahle verse využívá toho, že je mladší a že bylo mnohem víc peněz, čili uvidíte více techniky, efektů a barev, obsah je však značně redukovaný, uvidíte vlastně prostý příběh s pointou; to nemyslím pejorativně.
Jde o takový comics vycházející z Tarkovského verse. Obě verse mají společnou předlohu a základní dějovou linii. Nikoli však celý děj a už vůbec ne obsah.
Pokud máte rádi Soderbergha (natočil třeba Traffic) nebo Clooneyho a současně nemáte rádi dlouhé filmy, podívejte se raději na americkou versi.

Mne však zajímá verse starší, natočená Andrejem Tarkovským. Jak jinak. Jsem jeho fanoušek.
Psal jsem už o jeho Andreji Rublevovi a Stalkerovi. Základní formální rysy
samozřejmě zůstávají stejné, ovšem tyto dva filmy berte jako jakousi přípravu na Solaris. Proti Solaris jsou to de facto akční filmy.

Já osobně nesnáším tzv. klipový střih. To je situace, kdy na půl vteřiny vidím
nějakou situaci, a než pochopím, co se děje, vidím zas nějakou jinou. A tak to jde po celý film. Vidí-li klipový divák záběr delší než pět vteřin, už se nudí.
Já už se prostě ve svém věku nějak neumím soustředit.
Tarkovský na to jde přesně naopak, dle mého gusta. Záběr kratší než deset vteřin snad ani neuvidíte. Obraz si můžete pečlivě prostudovat včetně detailů, pokud se něco pohybuje, kamera pohyb sleduje, neskáčeje kolem, v klidu si v jednom nepřerušeném záběru můžete také prohlédnout okolí, a tak dále, a tak dál.
Nádhera.
Charakteristická je v tomto ohledu úvodní sekvence trvající snad pět minut, ze které vyplyne pouze, že hlavní hrdina stojí v přírodě a je pěkné počasí.

Obraz je v tomto filmu barevný i černobílý. Tentokrát je barevný či černobílý obraz důležitým významotvorným činitelem. Je vidět, že na kameře si dal
Tarkovský záležet. Zvlášť v úvodu filmu, kde ukazuje krásy ruské přírody, jsou některé obrazy prostě úchvatné. Typické pro něj jsou záběry listu spadlého do vody a plujícího na hladině, vodních rostlin nebo stromů brané různými filtry.

Zvuk je opět klasický - většinou přírodní zvuky, velmi dobře nasnímané a
zakomponované do obrazu (zvláště voda, tekoucí, kapající, zurčící, tu Tarkovský miluje), a vedle toho varhanní hudba. To jsou hlavní zvukové motivy. Vynechávám ticho, toho je samozřejmě víc než dost, ale to bych nosil dříví do lesa.

Takže další varování - pokud jste netrpělivý divák, kamera je Vám lhostejná,
chcete akci, pohyb, zápletku a její rychlé řešení - NEDÍVEJTE SE NA TO!!

Film je rozdělen na dvě části, první se odehrává na Zemi, druhá na kosmické
stanici. Země je až čechovovsky roztomilá, zatímco v kosmu je neustálé napětí, dosahované s minimálními prostředky. Je to tak skromné, že máte občas pocit, že se díváte na televizní inscenaci, ale přesto cítíte neklid. Neklid z fyzického prostředí, ze vztahů mezi lidmi, z neznáma, z toho především. Neklid, strach, obavy, napětí. Uvolnění se rozhodně nedočkáte.

Film je, stejně jako americká verse, založen na Lemově románu, ovšem jen velmi volně. Převzata je jen základní dějová linie. Na tom ale opravdu nezáleží. Děj filmu, prostředí a okolnosti tvoří jen rámec, ve kterém si Tarkovský s námi hraje.

Nad planetou zvanou Solaris krouží výzkumná stanice a rozhoduje se, zda a jak se bude ve výzkumu pokračovat. Na stanici jsou pouze tři lidé, kteří o tom mají rozhodnout. A film o nich vypráví. To je z hlediska děje vše. Tedy ještě to, že planeta na lidi reaguje.

Je zřejmé, že děj by klidně mohl být situován i na Zemi, jako Stalker. Lem to
však napsal takhle. Lem byl navíc značně velký pesimista, zejména co se týče možností lidstva při případných kontaktech s jinou civilizací. Pokud to ještě zpracuje Rus Tarkovský, je jasné, že rozvernou konverzační komedii neuvidíte.

Může lidstvo, které není schopno pochopit samo sebe, poznat či alespoň seznámit se s někým úplně odlišným a smysluplně s ním komunikovat? My nepotřebujeme další vědecké poznání, my potřebujeme zrcadlo, říká jedna postava.
Oni totiž jedno zrcadlo dostali - planeta prozkoumala jejich mozky a každému poslala hosta - dvojníka někoho, vůči komu měli pocit špatného svědomí. Jeden se z toho zbláznil, jeden se zamiloval, jeden chtěl hosta zabít.
Možná, že teprve teď se učíme, co je to milovat někoho ... uvažují.
Musíme hosty pochopit, říká jeden. Ne, musíme je vědecky prozkoumat, říká druhý.
Staré hříchy tímto způsobem neodčiníme, je to past. Ano, ale je třeba se jim podívat do očí.

Takových otázek tam cítíte a slyšíte desítky.

Občas někdo srovnává tuto Solaris s Kubrickovým 2001. To opravdu nejde, Kubrick natočil přelomovou sci-fi, Solaris sci-fi není. Ovšem dovolím si je srovnat jinak - v obou filmech jsou nádherné scény beztíže. V 2001 jsou to obsluhující letušky za zvuků Straussových valčíků, v Solaris zkušební stav beztíže na 30 vteřin v knihovně. Porovnejte. Nemohu se rozhodnout, co je lepší.

Těžko popsat, co se všechno člověku honí hlavou při tomto filmu. Třeba to, že ona fráze, že věda má též morální rozměr, může mít netušený význam a dosah. Nebo že možná by skutečně bylo lepší zapomenout na jiné civilizace a vyřešit si nejdříve problémy doma ... , či o významu výrazu "návrat ke kořenům".
Nebo že by bylo dobré dát si panáka.

Je dobré se na ten film podívat víckrát. Musím to udělat co nejdřív.

Doporučuji.

Příspěvek editován: savarin, v: 08/06/2007 03:13
Správce zakázal anonymní příspěvky.

Re:Solaris
Date: 08/06/2007 03:26 By: savarin Status: Uživatel  
Expert

graphgraph
No, vyspal jsem se z toho.

Vzpomněl jsem si na Vodňanského rozbor Sněhurky a sedmi trpaslíků: ... Po
několikadenním odstupu, s chladnou hlavou, mohu zvážit i negativa filmu. Má je, i když ... nepřevažují.

Asi se mně včera stalo, že jsem se dostal do stejného duševního rozpoložení jako hrdinové filmu. Byl to obraz, zvuk, kombinace obojího? Existenciální otázky, které se neřešily příliš explicitně, ale nevyřčeny visely neustále ve vzduchu?
Nevím. Rozhodně když film končil, velmi překvapivou pointou, byl jsem v lehkém deliriu.

Je to jednolité dílo, ale části se Vám nemusí líbit. Je dlouhý tři hodiny. Některé situace ztěží chápete, nevíte, proč vůbec ve filmu jsou, i když režisérovu poetiku znáte.
Film od diváka vyžaduje komunikaci ve formě alespoň soustředění. Klade velké množství otázek, ale sám neodpovídá na žádnou. Je to frustrující. Pokud tento požadavek nesplníte, brzy usnete.

Na druhé straně není nudný, alespoň myslím, snad nejsem příliš zaslepen.

Pokud znáte a máte rádi Lynche, víte, o čem mluvím. Je to úplně jiný typ filmu i režiséra, proboha, nedá se to vůbec srovnávat, ale takové to residuum zoufalství na konci, to je podobné.
Skončí film, Vy s nádherným pocitem vstanete, pocity, myšlenky, nadšení zůstává, ale někde tam na dně se chvěje ta myšlenka - to jsem tak blbej, že vůbec nevím, o čem to bylo?!?!?

Date: 08/06/2007 22:01 By: Mythos Status: Uživatel  
Grafoman :)

graph
Dovolil jsem si takto obsáhlé pojednání dáti jako článek - recenzi - do hradní Knihovny. Pokud by měl autor námitky ať zavolá do komína, určitě se ozvu.

Date: 08/06/2007 22:02 By: Mythos Status: Uživatel  

graph
Mimoděj, Solaris jsem kdysi viděl. Opravdu dobře natočený film, ale opravdu jen pro určitou sortu lidí. Mě osobně se líbil. Komplikovanost, děj kdy čekáte co se stane, co se stalo a proč se to děje.....

Date: 09/06/2007 01:35 By: savarin Status: Uživatel  
Expert

graphgraph
Kterou Solaris jsi viděl? Ruskou? A kdy? Americká šla v kinech někdy před čtyřmi pěti lety ... Tarkovského je velmi stará a nejsem si teď ani jist, kdy byly udělány titulky. Musel bych se podívat.

En passant - autor má námitky proti knihovně. Jseš pěknej despota. Ovšem stěžovat si můžu na Hlavním nádraží, že? ..

Date: 10/06/2007 21:14 By: Mythos Status: Uživatel  

graph
Viděl jsem tu Americkou, kdysi v kině. Je to fakt kolem 5 let, možná déle. Tenkrát nás bylo v kině po třech lidech snad. Myslím, že Tarii to četla, viděla starší verzi a kdo ví co ještě.

A když tedy máš námitek, tak smažeme Nebo máš námitek jen proti Knihovně? kam jinam by se měl příspěvek dáti, tady na foru je to trochu jak ve sklepě.

Smazat či nesmazat -

Přihlášení
Vstup pro obyvatele HRADU:

Zapomenuté heslo
Sekce

MYSTERY DESIGN SERVICE © 2005, All rights reserved.
Čtvrtek, 11 březen 2010