Hrad
 X - HRAD :
Hlavní menu
Hlavní síň
Odkazy
Hledat
Fórum
Mapa Hradu
Knihovna
V knihovně
Próza
Recenze
Poklady Hradu
Poezie
Esoterika
Hudební salónek
V hudebním salónku
Recenze
Zbrojírna
Ve zbrojírně
Japonsko
Evropa
Kovárna
Vše
Věštírna
Ve věštírně
Měsíc
Astrologie
Soutěž
Hradní kuchyně
V kuchyni
Recepty
Dubový Háj
V dubovém Háji
Háj balad a povídek
Kruh z dubů
Poezie z kapradí
Citát

ANDREJ LINDE
k otázkám alternativních vesmírů a vědomí
 Možnou odpověď dává kvantová mechanika mnoha světů, vypracovaná Everettem v roce 1957... Pochybuji však, že ji budeme schopni správně pochopit, aniž bychom předtím porozuměli vědomí. Sledujeme vesmír nezúčastněně nebo jej vytváříme? Co se ve skutečnosti rozštěpuje: vesmír, či vědomí? Může vědomí existovat samo o sobě (jako prostorčas bez hmoty), nebo je arénou, ve které se prostorčas a hmota odrážejí? V jakém smyslu si vědomí může vybrat vesmír, v němž žije?

Nejnovější příspěvky ve fóru
Předpověď počasí ČR
Pedpov pro R ztra Pedpov pro R pozt

Hradní diskuzní fóra

Domůodpovědětvláknapomoc
Nebe nad Berlínem
Date: 21/01/2008 04:22 By: savarin Status: Uživatel  
Expert

graphgraph
Hlas, oznamující v metru jména stanic, ve stanici ZOO vykřikl najednou "Ohňová země"!
(Z poznámkového bloku anděla Cassiela)

Viděli jste film Město andělů? Americký, v hlavní roli Nicolas Cage? Ano? Líbil se? Mám Nicolase Cage velmi rád, ovšem v této roli ne. Přiblblý anděl s vyvalenýma očima se zamiluje, a proto se stane člověkem. Opět jeden z "romantických" filmů ...
A jak už to u amerických filmů bývá, jedná se o remake, tedy o vykradení jiného filmu. Mám o způsobu vzniku tohoto filmu představu. Scénář se vyráběl asi jako homeopatické léky, tedy vezmi kapku původního scénáře, zřeď tisícinásobkem neškodného sladkého slizu, přilož buráky, kolu, kapesníky a servíruj.

Tím původním filmem je Nebe nad Berlínem německého režiséra W. Wenderse. Chápu, že kvalitní německý film zní téměř jako protimluv, ale je to prostě tak.
Obecně charakterizovat tento film lze těžko. Distributor, zřejmě ze zoufalství, používá výrazy fantasy/drama/romantický. Milovníci fantasy, dramatu i romantických filmů budou odcházet zcela určitě zklamaní. Ve filmou se vyskytují andělé, ale do světa lidí nijak nezasahují; jinak nemá s fantasy nic společného. Pokud si pod dramatem představujete situaci, kdy anděl přemýšlí, zda se stane člověkem, a rozuzlením je - ano, stane se jím, prosím. Ale nic nervy drásajícího skutečně neuvidíte.

Sledování tohoto filmu mně znovu připomnělo, že film je komplexní audiovizuální umění. Často hodnotíme film a říkáme "kamera, střih, hudba ..". Ale většinou zapomínáme na mluvené slovo. Nemyslím jen obsah dialogů, ale na veškeré další významy a funkce, které mluvené slovo ve filmu může mít, kromě sdělení, co která postava říká. A právě toho nám tento film poskytuje přehršel.
Film působí hypnoticky ve všech svých složkách. Nejen obraz, většinou černobílý, a hudba; nutno podtrhnout i kvalitu a občas i melodičnost dialogů. Velmi zhruba řečeno, jedná se o zfilmovanou báseň ve volném verši. Několik opakovaných monologů, zčásti stejných, zčásti obměňovaných, zčásti lehce pozpěvovaných, Vám připomene krásu německého jazyka. Nejen to. Monology částečným měněním svého obsahu a osobou, která je říká, předjímají a sumarizují děj, mají funkci modlitby, zaříkání a komentáře.
Vzpomeňte si na mne, až uslyšíte slova "Als das Kind Kind war ...".

Vše se odehrává v Berlíně, několik let před stržením berlínské zdi. Dva hlavní hrdinové, andělé Damien a Cassiel, procházejí městem, neboť, jak sami říkají, mají povinnost pozorovat, evidovat, zaznamenávat, naslouchat. Mají schopnost slyšet myšlenky lidí, proto takových myšlenek slyšíte spousty.
Některé scény nezapomenete. Myšlenky mladé prostitutky, která na jedné straně přemýšlí, kolik vydělá, a na druhé straně má strach, aby ji neviděl někdo ze školy. Poslední myšlenky sebevraha, který se chystá skočit se střechy. O čem přemítá žena sedící před pračkou. Anděl prochází autobusem nebo metrem a na každém sedadle si lidé v duchu řeší jiné problémy. Starý muž bloudí po zbořeništi a hledá svoji oblíbenou kavárnu.
Vidíte i jiné obrazy. Umírajícímu motocyklistovi dává anděl ruce na hlavu a šeptá mu báseň, kterou motocyklista nahlas opakuje.

Andělé spolu diskutují. O věcech, které viděli a slyšeli. O tom, co spolu prožili. A hlavně o tom, jaké by to bylo, být člověkem. Cítit věci, znát barvy, být odpovědný za svá rozhodnutí, mít chuť, být omezený prostorem, časem ... Prostě být nikoliv pozorovatelem, ale účastníkem, za každou cenu.

Filmem se jako refrén linou slova:"Když dítě bylo dítětem, ptalo se - proč já jsem já a proč nejsem ty? Proč jsem zde a proč ne tam?"

A v hlavě jednoho z nich uzrává rozhodnutí stát se člověkem. Nijak dramaticky, pomalu. Mimo jiné i proto, že se seznamuje s problémy jedné ženy ...
A stane se jím. Ochutná svoji krev, kávu i cigarety. Seznámi se s barvami i cenou peněz. Tato část filmu vrcholí scénou, kdy najde ženu, kterou hledal. V baru v hudebním klubu, on mlčí a ona vede pětiminutový monolog, který je možná vrcholem, možná nejnižším bodem filmu. Je to bod, ve které se zkříží cesta anděla a ženy. Popisuje svůj předchozí život, své lásky ("stejně tak jsem mohla objímat hlavu koně.."), svá hledání. Možná končí až trochu pateticky na můj vkus, rozhodně si uvědomíte, že je to německý film, je to germánské a současně obecné. Mluví jenom žena, nebo Rilke a Nietsche?

Ach ano. A celý film končí patřičně a logicky větou "Ich weiss jetzt was kein Engel weiss..."

Formální stránku filmu není třeba zvlášť vyzdvihovat. Kamera exceluje, hudba většinou podtrhuje obraz, občas ovšem vynikne, zejména při scénách z klubů, kde hraje Nick Cave. Nemám jeho hudbu rád, ovšem uznávám, že zde byla použita dobře, harmonicky a v souladu s polosnovou atmosférou filmu. Režisér vůbec rád používá ve filmech hudbu z podobných zdrojů, vzpomeňme na hudbu od U2 ve filmu Million Dollar Hotel.
Hercům nemám co vytknout, oba andělé i herečka ve vedlejší roli jsou vynikající. Nemohu nezmínit Petera Falka, který hraje ve vedlejší roli sama sebe, tedy herce Petera Falka, známého poručíka Colomba. A hraje dobře.

Jaký je vztah andělů k lidem? Jaké je to být nesmrtelný? Má lidstvo ještě šanci? Co je to krása?

Posuďte sami.

Doporučuji.

P.S.
Už zapomínám.
Film neobsahuje žádnou honičku, a to ani pěšmo, jediný rychlý pohyb udělá několik bláznivých artistů, neobsahuje střelbu, výbuchy, týrání, zápas, okamžiky hrůzy, mimozemšťany (mimo andělů), přírodní katastrofu, svatbu, rozvod, soud, ani osoby jiné než bílé rasy.
Správce zakázal anonymní příspěvky.

Re:Nebe nad Berlínem
Date: 22/01/2008 19:59 By: Mythos Status: Uživatel  
Grafoman :)

graph
Perfektní recenze filmu, děj, postavy a uvaha o Andělích, o lidech. Líbí se mi to. I o nesmrtelnosti

Příspěvek editován: Mythos, v: 22/01/2008 20:00

Re:Nebe nad Berlínem
Date: 27/01/2008 13:52 By: Logrush Status: Správce  
Admin

graphgraph
Když jsem pře časem umístil film Nebe nad Berlínem do své filmotéky byl jsem překvapen ignorací okolí tohoto filmu. Snad ani na DVD se u nás neobjevil. Jsem rád že stále existují lidé, kterým neunikne takový kousek.
----------------
Logrush - kastelan hradu

Přihlášení
Vstup pro obyvatele HRADU:

Zapomenuté heslo
Sekce

MYSTERY DESIGN SERVICE © 2005, All rights reserved.
Čtvrtek, 11 březen 2010